cauta-cazare.ro Cazare pensiuni turistice, vile
 
Home  |  Download  |  Fotografii  |  Inscriere ofertă
unelte-pescuit.ro

 Caută cazare                 Căutare avansată 

Manastirea Cozia

cazare in judetul valcea Cazare in Judetul Valcea 
Manastirea Cozia, cu hramul Sfanta Treime, este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute manastiri de pe teritoriul Tarii Romanesti.
Aici se poate ajunge pe Drumul National Ramnicu-Valcea - Sibiu, cotind spre Nord, din Statiunea Calimanesti, la aproximativ 22 de km de Ramnicu-Valcea.
Manastirea se afla pe malul Oltului intr-o zona superba, intre munti impaduriti, intr-o atmosfera de liniste si pace.
Manastirea este ctitorita de Mircea cel Batran in anul 1388, in ziua de 18 mai. In hrisovul care atesta acest lucru Voievodul spunea: "...a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt...". (Mircea cel Batran a domnit intre 1386 si 1395 si apoi, din nou, intre 1397 si 1418. In vremea aceasta in Moldova domnea Petru I al Moldovei, numit si Musat.)

Biserica aceasta este un reper in Istoria Romanilor, un moment dintre cele mai bune ale ei. Este momentul de glorie militara, avant economic si crestere a culturii, sub sceptrul voievodului care semna astfel:

"Eu cel in Hristos Dumnezeu, binecredinciosul si binecinstitorul si de Hristos iubitorul si singur stapanitorul, Io Mircea, mare Voievod si Domn, din mila lui Dumnezeu si cu darul lui Dumnezeu, stapanind si domnind peste toata tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si catre partile tataresti si Herteg al Almasului si Fagarasului si domn al Banatului Severinului si pe amandoua partile, pe toata Dunarea, inca si pana la Marea cea Mare si stapanitor al cetatii Dirstorului...".

Manastirea Cozia Manastirea Cozia Manastirea Cozia
Mircea cel Batran In dreapta intrarii, pictura inca pastreaza chipul marelui voievod.

Monumentul insa pastreaza si amprenta altor mari domnitori ai Tarii Romanesti: pictura interioara realizata initial intre anii 1390-1391 a fost refacuta dupa 1512 de Neagoe Basarab care a construit si fantana ce astazi ii poarta numele.
Dupa 1706, Constantin Brancoveanu a construit pridvorul, in stilul cunoscut astazi sub numele de "stilul brancovenesc". Restul biseriicii este construit, inca de la inceput, in stil bizantin, cu influente locale.


Atractii turisitce in apropiere:
Despre OlanestiOlanesti
 Statiunea Olanesti este situata in judetul Valcea, la 18 km de Ramnicu Valcea, intr-o depresiune intracolinara...
Despre CaciulataCaciulata
 Caciulata este cea mai reputata statiune din tara in ceea ce priveste...


 Legaturi
Despre RomaniaPrezentare România - informatii generale
 România este situata la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator si este strabatuta de paralela 45...
Valea PrahoveiValea Prahovei
 Valea Prahovei este una dintre cele mai vizitate zone turistice ale tarii. Cunoscutele statiuni Sinaia, Busteni, Predeal...
Delta DunariiDelta Dunării
 Delta Dunarii este o rezervatie naturala, unica in Europa, cu peste 1200 de specii de plante, peste 300 de specii de pasari...
Valea OltuluiValea Oltului
 Pe Valea Oltului se gasesc numeroase puncte de atractie turistica. Statiunile Calimanesti-Caciulata, Govora sau Baile Olanesti...
Bran MoeciuBran-Moeciu
 Zona Bran-Moeciu este situata intre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului....
English version English version